Tříkrálový koláč

Na 6. ledna se v českých domácnostech odstrojuje vánoční stromeček. Symbolicky v den, kdy se celé Vánoce uzavírají příchodem Tří králů, neboli mudrců z Východu, kteří se přišli poklonit Ježíškovi v jesličkách. Končí doba odpočinku a zklidnění, přichází nový začátek. Ve Francii si konec Vánoc spojují s tradičním tříkrálovým koláčem. 

Ten se ve francouzštině nazývá galette des rois a jeho konzumace je spojena s milou tradicí. Při přípravě koláče se do jeho těsta zapeče malá porcelánová nebo keramická figurka, která představuje Ježíška nebo Pannu Marii, a ten, kdo jí pak ve své porci najde, je korunován papírovou korunou na krále. Podle pověry bude mít štěstí po celý rok. Koláč se krájí na takový počet dílů, kolik je stolovníků, a aby bylo rozdělení jednotlivých výsečí spravedlivé, jména těch, kterým dílky patří, vykřikují při krájení děti schované pod stolem. 

Koláč se připravuje z listového těsta a obsahuje sladkou mandlovou náplň. V minulosti se do něj místo figurky zapékala suchá fazole nebo celá mandle.

Pokud budete mít to štěstí a navštívíte dnes některé z francouzských pekáren a pattiserií na našem území, papírovou korunu vám k tříkrálovému koláči přibalí s sebou. A nebo si zkuste koláč sami upéct. Na internetu najdete poměrně dost receptů, já přikládám ten ze svého oblíbeného Apetitu